Soorten vloerverwarming

Er zijn verschillende soorten vloerverwarming. Het onderscheid zit hem ten eerste in de methode van warmte generatie. Dit kan elektrisch of door middel van warm water. Het laatste is dezelfde methode die ook een normaal CV systeem drijft. Het tweede onderscheid zit in de toepassing. Vloerverwarming kan worden gebruikt als bijverwarming voor tijdelijke opwarming van de vloer. Dit creëert een aangenaam warme vloer maar er komt niet genoeg warmte vrij om een hele ruimte te verwarmen. Vloerverwarming kan tegenwoordig ook toegepast worden als hoofdverwarming. In dat geval zijn er dus geen radiatoren meer nodig. Dit heeft een aantal grote voordelen, zoals energiebesparing en duurzaamheid.

Elektrisch of water

De kracht achter vloerverwarming kan op twee manieren worden opgewekt; elektrisch of door middel van warm water. Elektrische vloerverwarming bestaat uit een netwerk van warmte opwekkende elektrische bekabeling in de vloer. De werking is vergelijkbaar met een elektrische deken. Deze vorm van vloerverwarming is uitermate geschikt als een korte opwarmtijd prioriteit heeft. Het is echter niet zo energiezuinig en dus niet geschikt voor langdurig gebruik of een grote warmtebehoefte. Elektrische vloerverwarming zal dan ook uitsluitend als bijverwarming worden toegepast. Perfect voor in de badkamer!

Energie besparing

Bij verwarming met water wordt een netwerk van leidingen aangesloten op het bestaande CV systeem. De vloerverwarming heeft een eigen pomp en een mengkraan om de temperatuur van het water te reguleren. Een traditionele radiator kan namelijk veel warmer water aan dan een vloerverwarming, daarom wordt heet water uit de CV ketel gemengd met kouder water wat al een keer door de vloerverwarming is gepompt. Dit spaart energie en zorgt dat de vloer temperatuur perfect geregeld kan worden.
Water verwarming is uitermate geschikt om als hoofdverwarming toe te passen, ook in grotere ruimtes zoals de woonkamer.

Hoofdverwarming of bijverwarming

Met bijverwarming wordt verwarming bedoeld waarmee het koude gevoel uit de vloer gehaald wordt. Deze verwarming geeft een behaaglijk gevoel aan de voeten maar draagt niet al te veel bij aan het verwarmen van de lucht in de kamer. Er zijn dus nog radiatoren nodig om de kamer zelf op te warmen. Bijverwarming kan elektrische en met water uitgevoerd worden. Voor snelle opwarming en kort gebruik, zoals in de badkamer is elektrisch ideaal. Dit is de bekendste en oudste soort vloerverwarming

Bij hoofdverwarming is in de kamer geen andere verwarming aanwezig dan de vloerverwarming. Dit heeft een aantal voordelen ten opzichte van verwarming met radiatoren. De ruimte die in beslag genomen wordt door radiatoren komt vrij om te gebruiken voor de inrichting van uw interieur. Het tweede voordeel is dat vloerverwarming energie besparend werkt. Hierover kunt u meer lezen bij de voordelen van vloerverwarming.

Wilt u weten welke soort vloerverwarming voor u het meest geschikt is? Neem dan snel contact op met de Vloerverwarmingsbedrijf bij u in de buurt!